5 enkla tips som kan hjälpa dig att bli en vassare målskytt

15.03.2023

Är det något varje spelare, tränare eller föräldrar gillar så är det mål. Jag tror att ALLA innebandyspelare älskar att göra mål, särskilt i avgörande lägen som t ex i ett slutspel eller i en förlängning. Ögonblicken när spelare står för ett avgörande i en match där allt står på spel är ögonblick som de inblandade aldrig glömmer. 

När jag tänker på avgörande mål i modern innebandytid kommer jag att tänka på när Johanna Hultgren avgjorde VM-finalen mot Schweiz 2019 i förlängning läckert framspelad av Anna Wijk. Ett sådant mål och ögonblick glömmer man inte.

Innebandy handlar om att göra mål, flest mål vinner. Så enkelt är det. Därför är det i innebandysammanhang viktigt att lära sig hur man gör mål. Får man ett minne för livet så är det mödan värt.  

Att helt enkelt träna på att skjuta från alla möjliga och omöjliga avstånd och vinklar är ett bra sätt att skapa sig förutsättningar för att göra fler mål. Att utveckla din repertoar med nya tricks och tekniker är också en väg till att utvecklas som målskytt. Därför är det bra att ha i åtanke att variation i träningen är viktig och att du kan få nya idéer från andra sporter. Att vara nyfiken och  leta efter tips som kan göra dig till en bättre spelare är också en bra egenskap. Det är därför jag satt samman den här texten och förhoppningsvis kan du ha nytta av tipsen som jag listat upp. 

Skjut!

  Det här är uppenbart för alla. Skjuter du inte så blir det svårt att göra mål. Det är ett samband som sällan slår fel. De spelare som skjuter flest skott och oftast dom som gör flest mål. Det gäller i innebandy precis som i de flesta andra sporter som inkluderar målskytte. I NHL finns det statistik på precis allt och där kan du bland annat hitta att de 10 forwards som skjutit flest skott genom tiderna har samtliga passerat gränsen för 600 mål.

  Det behöver inte alltid vara snygga mål, alla mål räknas. Har du ett läge att ta bollen till mål så tveka inte. Tryck i väg ett skott mot mål. Blir det inte mål på ditt skott så kan det ändå skapa en situation där en lagkamrat kan trycka in en retur. Det viktiga är att bollen går hela vägen till mål och inte fastnar på vägen fram.

  Kreativitet

   Träna på att skjuta från olika avstånd mot olika ytor i målet. Att träna skott från olika avstånd är ett bättre sätt att bli en vassare skytt. Du lär dig snabbare att bedöma avstånd och hur mycket kraft du skall lägga i ditt avslut. Står du och nöter skott på skott så får du en känsla från just det avståndet men i match så får du sällan två eller fler lägen från exakt samma avstånd och vinkel.

   Det behöver inte alltid vara ett skott i bortre krysset som siktet skall vara inställt på. Går det mot samma yta i målet så kommer motståndarna, försvarare och målvakter, enklare kunna läsa av dig. Träna på att bryta mönstret. Många målvakter sitter på ena benet vilket gör att dom är snabbare åt det ena hållet än det andra. Finta att du ska skjuta högt vilket gör att målvakten reser sig och blir fixerad i läget. Följ upp med ett lågt skott (ca 1 dm över golvet) mot hörnet där målvakten har benet med all tyngd på. Den typen av mål kan tidernas bästa målskytt, Alexander Galante-Carlström, allt om och har gjort många mål den vägen.

   Målvakter förväntar sig ofta att du skall gå högt och göra något läckert så försök att finta högt och gå lågt.

   Ha koll på målvaktens svaga punkter

   Att läsa in sig på motståndarnas målvakt kan ge dig ett övertag för dig och ditt lag. En enkel sak kan vara att man själv tar en titt på det andra lagets uppvärmning eller att man antecknar ett par rader efter matchen som man tar fram när det är dags att mötas igen.

   Under uppvärmningen kommer målvakten på andra sidan stoppa dom flesta skotten men kan också lista ut var det går in flest bollar så kan du ha med dig det in i matchen så är det något du kan dra nytta av.

   Faktum är också att spelarna i motståndarlaget vet om sin egna målvakts svaga punkter och som jag nämnde i inledningen så älskar alla utespelare att göra mål. Det gäller även för uppvärmningen.

   Lär känna dina medspelare

   Att ha bra kemi med sina medspelare är otroligt viktigt. Har du koll på det så vet du när du ska gå in framför mål, när det kommer en diagonalpass eller vilken yta man skall söka i en spelvändning. Har ni bra koll på varandra i femman eller kedjan och ett spel där ni är samspelta så kommer det ge dig många målchanser.

   Använd insidan – Innebandy är en lagsport så använd insidan av huvudet när du går ut på planen. Du skall ALLTID vara uppmärksam och tänka på vad du gör när du spelar. Om du tänker så kommer du komma ihåg vad ni bestämde vilka ytor som skulle belastas, vart man skulle röra sig för att få bollen etc. Allt det här kommer att hjälpa dig att fatta beslut som ger fler mål.

   Maskera ditt skott

   I min bok så är det här det allra viktigaste att träna för en spelare som vill göra mål. Utan att tänka på det så visa många spelare tydligt för målvakten eller försvarsspelare exakt vart man tänker skjuta, finta eller passa. Bra målvakter läser sådant här direkt och kan enkelt stoppa skottet eller läsa att du håller i bollen för att slå en diagonal och kan göra en s k tv-räddning.

   Här har du ett par tips på hur du kan få målvakten att tveka.

    • Försök att ha bollen i ett neutralt läge när du går på ett genombrott som t ex en kontring. Har du bollen för långt fram och klubban i en hand så kommer målvakten sannolikt räkna ut att du kommer försöka gå runt för avslut. Jag har haft förmånen att ha Kim Nilsson i ett av mina tidigare uppdrag. Kim är en mästare på att ha bollen i neutralt läge vilket ger honom chansen att skuta ett maskerat handledsskott men också att dra målvakten åt båda hållen. Här får målvakten definitivt något att tänka på.
    • Försök att undvika att titta på punkten i målet du siktar på. Många målvakter läser dina ögon och det kan ibland vara skillnaden. Lita på att du vet var målet står och var målvakten har sina svaga punkter. Titta istället på var täckande försvarare lämnare luckor och försök få bollen genom de luckorna. Att undvika att titta på vart man skall skjuta är ett av skälen till att backhandskott ofta är svårare att läsa. Varken skytten eller målvakten är säker vart bollen ska gå.

   Det var mina 5 enkla tips för att bli en vassare målskytt och jag hoppas det fanns något som du kan ta med dig eller åtminstone påminde dig om något du redan visste.

   Micke Hill