En bra anledning att träna på små ytor

05.03.2023

av Mikael Hill

Hur planerar du din träning? Många helplansövningar och spel 5 vs 5 på helplan? Inga konstigheter.

Naturligtvis skall det vara en del av träningen men glöm inte bort att träna på mindre yta. Varför? Svaret är enkelt. Det är i ytorna närmast mål, där det är som trängst som de flesta målen i innebandy görs och där matcherna oftast avgörs.

Siffrorna till vänster är något år gamla och tagna från vår högsta liga och de stämmer säkert hyggligt bra idag också. Som det mycket tydligt framgår så är det på de centrala ytorna det händer. 

Cirka 75% av målen görs eller gjordes i de mest centrala ytorna av banan. Det är också där det finns minst utrymme att ta in bollen eller ta tid på sig för att fatta ett beslut. 

Ta in i beaktande att det oftast rör sig 3-4 försvarare (1-2 backar, 1 center och 1 forward plus målvakten) i samma utrymme där du skall skapa eller avsluta en målchans. Här krävs det beslutsfattande på minsta möjliga tid samt att du använder rätt skills vid rätt tillfälle. 

Spelaren som är framgångsrik i de här ytorna är den som har förmågan att göra mål eller skapa en målchans åt sin lagkamrat på minimal tid och yta. Att du har en systematik och en plan för att bli en effektiv spelare i de här ytorna kan vara helt avgörande för utgången av en match borde vara tillräckligt som skäl till att träna oftare på små ytor. Det gäller både dig som spelare och tränare.