Spela oftare på mindre plan

25.03.2023

Jag är väldigt förtjust i att använda spel på mindre planer som en del av mitt träningsupplägg. Det finns mängder av uppsättningar på matcher på mindre planer och som kan användas i alla åldrar och på alla nivåer. Du som spelare får väldigt många moment med dig på "småplansspel" som du kommer ha nytta av när du kommer ut på fullplan vilket i sin tur gynnar dig som tränare.

Som tränare så kommer du kunna aktivera många fler av dina spelare under träningen via den här modellen och någorlunda smart uppsättning jämfört mot ett traditionellt träningsupplägg där man lägger alldeles för mycket tid på att stå i led och vänta på sin tur. Bara den saken är ett argument som borde räcka långt och som i sig är ett jätteplus.

Som spelare kommer du få fler bollkontakter och du kommer vara involverad i fler dueller till skillnad mot när du spelar på 40x20. Genom att du får fler bollkontakter och hamnar i fler situationer så får du jobba med ditt beslutsfattande med boll och du kommer sannolikt få spela fler passningar i trånga ytor, försöka "slå" din motståndare i 1 vs 1, ta snabba avslut och du kommer tvingas lära dig skydda bollen. Allt detta är detaljer i spelet du behöver och som kommer utveckla dig snabbt i den här spelformen.

En annan uppsida är naturligtvis den försvarande sidan av spelet. Här får du lära dig att spela försvar 1 vs 1, att lösa dueller själv, vilket är en oerhörd styrka att behärska hos en innebandyspelare i stället för att bara förlita sig på ett destruktivt zonförsvar när det kommer till match.

Till detta kommer också momentet med spelvändningar. På den mindre planen kommer du tvingas att spela ifrån dig bollen snabbt eller, som ovan nämnts, "slå" ut din motståndare 1 vs 1 och därigenom skapa numerärt övertag högre upp i banan. Även det här har du stor nytta av i spelet på 40x20. Kan du ta med dig tempot i dina beslut från den lilla till den stora planen så kommer det ge stora effekter på ditt och lagets spel.

Som du säkert redan förstått så tycker jag det här är ett väldigt effektivt och roligt sätt att träna på och sannolikt kommer du se effekter redan efter ett par veckor på dina egna eller ditt lags aktioner och beslut.

Under kommande vecka kommer jag lägga upp mina favoriter på spelövningar eller matcher på mindre plan. Hoppas du kommer gilla dom!

Micke Hill