Innebandy-IQ
Precis som i många andra
sporter så är det många gånger de tekniska spelarna som är de som får rubrikerna för något snyggt och spektakulärt i vår sport. Det kan vara ett mål
eller en schysst dragning som fångar åskådarens öga. Gott nog så. Vi behöver
artisterna för att få all uppmärksamhet vi kan få.
För att nå framgång över tid så är det andra kvaliteter som väger tyngre och som oftare spelar stora roller i de avgörande lägena när matcher står och väger. Här är det oftare spelarna som har en hög spelintelligens som sin spetskompetens som kliver fram och visar vägen. Det är spelarna med högt innebandy-IQ som ofta bildar stommen i ditt och de flesta andra lag. Det är spelarna med högt innebandy-IQ som gör det som krävs för att vinna matcher och är duktiga på att se vad situationen kräver för att uppnå målet.
Man kan se det på olika sätt. Det kan vara genom att placera sig rätt i försvarsspelet under motståndarnas forcering för kvittering i slutminuten eller vara den som ser och som klarar av att slå en öppnande passning till en medspelare som i sin tur gör det eftertraktade målet man söker.
Innebandy-IQ är en egenskap där spelaren visar prov på en väl utvecklad blick för spelet och som gör att man får mer tid på sig i varje moment, ungefär som att tempot på spelet blir lägre för den aktuella spelaren vilket gör saker mycket enklare. Har du ett högt innebandy-IQ så behöver du inte ha de kvickaste fötterna eller hårdaste skottet eftersom du ändå kommer vara på rätt plats i rätt tid tack vare att du läser spelet så bra. Det skall dock sägas att det ena utesluter inte det andra. Många av de främsta spelarna som besitter ett högt innebandy-IQ har också en bländande teknik.
Anna Wijk är förmodligen den bästa spelaren som världen skådat på damsidan. Anna var exceptionellt bra på det mesta men det som stack ut mest var hennes blick och förståelse för spelet tillsammans med hennes unika bollbehandling som vi kanske aldrig mer kommer få se i innebandyvärlden. Med det som vapen är hon tidernas poängdrottning i svenska landslaget.
En annan center som dominerade stort under tidigt 00-tal i svenska landslaget och Pixbo var Anders Hellgård. Anders hade en unik förmåga att läsa spelet vilket gjorde att han oftast stod rätt placerad i banan både i anfall och försvar. Detta gjorde honom till en komplett tvåvägsspelare och han rankas fortfarande som en av våra bästa centrar genom tiderna.
Till sist skall naturligtvis också den störste av dem alla, Mika Kohonen, nämnas. Vad Mika gjort för sporten innebandy går knappast att beskriva. För att dra en parallell så kan man utan överdrift hävda att ikonen från Jyväskylä är det närmaste vi kommer Wayne Gretzky inom innebandyn. I mars 2001 var jag själv på plats i Idrottshuset, Jönköping och fick se en magisk uppvisning av Mika. Han spelade på en nivå som sällan eller aldrig skådats i det som då hette Elitserien när han slog det dåvarande poängrekordet för flest poäng i en match i högsta serien. Innan matchen var över hade han skrapat ihop hela 2 mål och 9 assist (9 assist i en match står sig fortfarande som rekord för flest assist i en SSL-match) i en magisk uppvisning i ämnet innebandy-IQ.
Detta är också det som är den röda tråden i resonemanget. Många av de bästa spelarna i innebandyns historia har eller hade generellt sett ett extremt högt innebandy-IQ som gjorde att deras svagheter sällan eller aldrig syntes eftersom deras blick för spelet gjorde att de hittade lösningar på sitt sätt.
Hur utvecklar du ditt innebandy-IQ?
Det är naturligtvis en intressant fråga på en förmåga som är svår att greppa. För det första så skall det sägas att de flesta aldrig kan nå den nivå som några av tidernas bästa spelare hade. Men bara för att vi inte kan se spelet lika klart som Kohonen gjorde så betyder det inte att det inte finns vägar för dig att utveckla ditt spel.
Det finns mängder av sätt man kan analysera innebandy idag för att få hjälp med sin egen utveckling. Att prata med sin tränare eller andra spelare för att tips, råd och idéer är en väg att gå. På webben hittar du allt från hela matcher till highlights och diverse träningstips som du kan dra nytta av. Beroende på vilken nivå du spelar på så kan du sannolikt få hjälp av din tränare med matchklipp på dig själv om era matcher filmas. Att analysera sitt spel med matchklipp är ett effektivt sätt att få ett kvitto på hur du ligger till gentemot dina förväntningar. Samma princip gäller om du vill lära dig förstå spelet eller få inspiration. Titta på hur andra gör genom att analysera matcher från läktaren eller via webben. Med tanke på all innebandy som numer sänds där så kommer du hitta en mängd material att inspireras av.
Ju oftare och mer du tittar på matcher med målet att utveckla ditt spel så kommer du hitta vägar att lära dig att se matcher med ett mer analytiskt öga och veta vad det är du skall titta efter. Du kommer genom detta hitta nya vägar att lösa situationer ute på banan under match och har med det utvecklat ditt spel och ditt innebandy-IQ.
Ute på banan så finns det också knep för att utveckla denna förmåga. Som ung spelare rekommenderar jag att du skall testa att spela på olika positioner i laget. Varva din ordinarie position med att spela back om du är forward eller det omvända. Som ytterforward kan det ge tips på vilka positioner och beslut som är svåra för försvarsspelarna att försvara sig mot. Du använder sen den informationen när du är tillbaka på din ordinarie position. Du kommer få hjälp med att känna av vilka ytor man som försvarsspelare har svårt för att täcka och hur du kan röra dig när du inte har bollen för att bli svårmarkerad. Den känslan får du inte genom att enbart spela på favoritpositionen hela karriären. Vem vet. Vi kanske får se dig i backplats längre fram om du skulle fatta tycke för positionen.
Spelövningar där man spelar i lag med färre antal spelare och på mindre ytor ute på banan är till stor hjälp när det gäller att utveckla den enskilde spelarens spelintelligens. Du tvingas att tänka och reagera snabbare när du får mindre tid och utrymme att jobba med. Det skapar också en miljö där du närsomhelst kan bli involverad i spelet vilket gör att du blir bättre förberedd på att hitta lösningar när du får bollen. Det här är en klassisk träningsmodell i många sporter för att utveckla spelintelligensen och går också hand i hand med vad som kallas Constraints Led Approach (CLA) där man sätter in avgränsningar i spelet som gör att du som spelare får tänka ett steg längre. Det kan handla om att ha färre antal spelare per lag, mindre spelyta eller ett bestämt maxantal tillslag på bollen etc.
Att fatta snabbare beslut och genomföra aktioner med boll i högre hastighet gagnar också din tekniska utveckling. Att utveckla en funktionell teknik görs bäst i matchlika miljöer där snabba beslut i trånga utrymmen kommer lära dig att hitta vägar till mål effektivare än vad det traditionella träningsupplägget kommer göra.
Det den finske innebandytränaren Antti Hänninen skrev för ett par år sedan i ett blogginlägg är något som man själv bara kan instämma i.
"Att utveckla den individuella innebandykunskapen innebär att du ska skaffar dig kunskap om hur du kan behärska spelet bättre. Det inkluderar funktionell teknik, förståelse för hur spelet skall spelas och hur den mentala och fysiska kapaciteten påverkar din utveckling."
Det mentala är lika viktigt som det fysiska
Har du lagt märke till hur spelare, både utespelare och målvakter, laddar för match? Hur deras sista minuter in mot match ser ut gällande den mentala förberedelsen? Att mentalt ta sig in i "zonen" är ett vanligt sätt för spelare att ge sig själva det sista steget av fokus på matchen genom att stänga ut alla yttre störningsmoment. Det här gör man för att slippa slösa bort tid på att tänka på grunderna i spelet när matchen rullar på för fullt. När matchen är igång skall du kunna spela innebandy på känsla med de taktiska ramarna för laget som grundplåt.
Spelare skiljer sig åt hur man vill ladda upp inför match där någon gillar att slappna av och lyssna på musik när andra föredrar att kicka boll som start på uppvärmningen. Men det finns också dom som redan tidigt rensar tankarna, isolerar sig och lägger fokus på matchen för att maximera sina förutsättningar när domaren blåser igång för spel.
Här finns inget facit på vad som är rätt eller fel. Du använder den modell som passar dig bäst.
Vad kan du själv göra för att utveckla din spelintelligens?
Du skaffar dig bra grundförutsättningar för att lyckas som spelare i innebandy genom att behärska de tekniska och fysiska delarna av spelet och där kommer du ha många som kommer vara på samma nivå som dig själv. Det som i många fall kan bli en x-faktor är att utveckla delarna av dina förmågor som inte kan mätas eller som inte syns. Ju mer du som spelare, kanske i störst utsträckning de som är i ung ålder, hänger i hallarna och kollar in träningar eller matcher, desto mer kommer du samla på dig influenser och inspiration som kommer att utveckla din spelintelligens och skapa dig en förståelse för hur de bästa spelarna spelar spelet. Precis som det mesta i livet så påbörjas utvecklingen av en spelares tekniska förmågor som att springa, skjuta och hur man passar bollen redan i ung ålder. Detsamma gäller så klart även utvecklingen att ditt spelintellekt.
Nästa gång du ser en match så ta en extra noggrann titt och följ de bästa spelarna även när de inte är i centrum för spelet. Notera hur det allt som oftast är samma spelare som dyker upp när det ligger en lös boll framför mål eller på en retur. Det finns ingen vetenskap på det här men de här spelarna, spelarna med ett högt innebandy-IQ, har en förmåga att läsa spelet snabbare när tempot i matcherna går upp och kan därigenom se spelet innan bollen är spelad. Minns det som nämndes tidigare om att vissa spelare har förmågan att få se spelet lite som i slow motion.
Att behålla lugnet är alltid en nyckel oavsett om det är i spelet med boll eller i en försvarsposition. Du kan också ha hjälp av att jobba med din mentala närvaro före, under och efter matchen. I andra sporter som t ex ishockey är det vanligt att spelare använder sig av t ex yoga för att få hjälp med metoder på hur man bättre kan hålla fokus vilket man då tar med sig både till match och träning.
Avslutningsvis
Exponering, att se och analysera matcher är en stor faktor, kanske den bästa, som påverkar och påskyndar utvecklingen av en spelares innebandy-IQ. Att titta på matchsituationer och analysera varför skilda spelare försöker lösa liknande problem på olika sätt kan ge dig information som kan utveckla ditt spel på väldigt kort tid. Vad är det som gör att den stora målskytten oftare hittar en yta eller vinkel som de flesta andra inte gör? Vad är det som gör att en spelskicklig back får det att se en enkelt ut att spela sig ut ur press till skillnad från många andra i samma situation? Genom att analysera moment som de ovan nämnda så får du också tips på vad du själv kan träna på för att utvecklas.
Med detta sagt så inser man enkelt att det inte är någon slump att vår absoluta elit (lag, tränare och spelare) ger videoanalys en så stor plats som den gör i deras verksamheter.
Alla har olika målsättningar med sin innebandy och så skall det naturligtvis få vara. Men är du en av de spelare som strävar efter att utveckla din fulla potential så lägg tid på att fundera på hur du jobbar med att utveckla ditt spel. Vad kan du göra annorlunda mot vad du gör idag? Kanske har något nämnts i det här inlägget. Kom ihåg att det är på träning du lägger grunderna till din utveckling. Kom alltid väl förberedd och var påkopplad när träningspasset startar. När det är dags för spelmoment så skall du ha en inställning som gör att du hela tiden är i position för att bli involverad i spelet. Träna på att redan innan du fått bollen scanna av banan för att ha en eller flera lösningar att använda dig av. Det är lätt att fastna med blicken på vart bollen är vilket gör att det blir svårt att få en översikt över var dom andra spelarna på banan kommer att befinna sig. Om du letar efter och hittar de öppna ytorna och ytorna som är svåra för motståndarna att försvara ute på banan så kommer du bli överraskad över hur många gånger bollen kommer att komma till dig.
Innebandy-IQ och andra förmågor som handlar om att se och läsa spelet är förmågor som kan göra stor skillnad och de dig fördelar som gör skillnaden mellan en bra, teknisk spelare till att vara den viktigaste spelaren. Kan man lära sig detta? Självklart! Genom attt utveckla din blick för spelet och lära dig förstå hur med- och motspelarna rör sig ute på banan kommer ge dig fördelar gentemot dina motståndare. Att vara lika smart utan bollen som du är med räcker långt för att bli framgångsrik på planen.