Poängen med individuell träning

07.02.2024

Innebandy är en högintensiv sport där matcherna spelas i högt tempo och som kräver allt från bra fys till snabba händer, spelsinne och lagsammanhållning. Allt det här skall din lagtränare försöka planera in på de ordinarie träningarna vilket är en jätteutmaning. Kanske kan det vara en bra idé att hitta vägar till att kunna träna på egen hand med en egen tränare där du hamnar i fokus. Att träna med en egen tränare är ett ovärderligt verktyg som i många andra sporter år efter år hjälper enskilda spelare att lyfta sitt spel en eller flera nivåer.

Från att utveckla grunderna i spelet till att ge tips om hur man kan och bör använda sin teknik funktionellt. Spännvidden är stor i vad man kan lägga fokus på och i ditt lag så är det tränarens uppgift att, så gott det går, tillgodose allas behov. Med en egen tränare och har du förmånen att få träna individuellt utefter dina behov och det har många uppsidor som kan hjälpa din utveckling.

Med ett eget upplägg får du som spelare chansen att fokusera på att utveckla dina förmågor i spelet efter ett program som är helt anpassat efter dina behov. När du tar steget till att jobba efter en sådan här modell kommer du att märka att takten för att uppfylla din fulla potential ökar och cu kanske till och med tar sikte mot högre nivåer under resans gång.

Vad är då fördelarna med att träna individuellt med en egen tränare?

Individuell träning stärker spelarens olika förmågor eftersom träningen planeras efter individens behov. Att jobba på det här sättet kommer inte bara innebära att man utvecklar de eller det speciellt utvalda området. På köpet kommer också ett bättre självförtroende. Som ytterligare plus påverkar det också din fysiska status, du kommer upptäcka att det hjälper dig i ditt beslutsfattande ute på planen och skapar ett inre lugn när man känner att man behärskar situationerna som uppstår.

För att få ut alla dessa positiva effekter så krävs det naturligtvis bra fokus och kvalitet både från dig själv och från din tränare när träningspassen skall genomföras. En viktig del är också att du får och tar emot konstruktiv feedback från din tränare. I sista ändan så kommer ett bra samarbete med en egen tränare leda till att du kommer att utvecklas till en bättre spelare och att du kommer ha ett bredare spel i dig än tidigare.

Maxa dina styrkor

Individuellt anpassad träning med en erfaren tränare utvecklar och stärker dina färdigheter. Att få möjligheten att träna under en tränare som enbart är där för din skull och som kan bedöma dina behov kommer att påverka din utveckling snabbt. Tillsammans kommer ni komma fram till vad det ditt behov är och tränaren kommer med största sannolikhet plocka fram ett bra upplägg för din fortsatta utveckling utefter det

Riktad teknikutveckling

Att kontinuerligt jobba med individuell träning ger dig också chansen att få hjälp med de delar av ditt spel där du har störst utvecklingsbehov. Det är en perfekt miljö där du i lugn och ro kan jobba igenom grunderna tillsammans med din tränare som bollplank och rådgivare oavsett om det är ett specifikt tekniskt moment eller en situation du ofta hamnar i ute på planen. Tränarens roll här blir att ge dig vägledning i hur du kan gå till väga för att utveckla dig i det aktuella momentet.

För tränaren är det här ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om sin spelares behov och önskemål för att kunna ta nästa steg i sin utveckling. Här gäller det för tränaren att identifiera behoven och sätta upp en träningsplan för att så effektivt som möjligt för att ge sin spelare bästa möjliga förutsättningar att komma igång med sin utvecklingsresa genom träningsupplägget.

Ytterligare ett plus för dig som spelare är att du får en bra chans att få direkt feedback på utförandet vilket gör att du snabbt kan justera eventuella felbeteenden.

Ökat självförtroende

En av de naturliga delarna som kommer med att träna individuellt är att det bygger på och stärker självförtroendet. Med det individuellt anpassade träningsupplägget och instruktionerna får spelaren friheten att på egen hand experimentera och testa sig fram till det som skall bli sin väg framåt. I en miljö där man jobbar för att utveckla sitt spel så är spelaren i fokus och kommer att uppmuntras gå utanför "boxen" och våga testa gränserna vilket kommer "boosta" självförtroendet när man känner att man lyckas.

Du kommer också känna hur motivationen till innebandyn ökar efter ett pass där du själv stått i fokus. Genom individuella upplägg så kommer du få inspiration till att jobba vidare för att nå dina mål.

Positivt för snabb inlärning

Omedelbar feedback från din tränare är ett av dom viktigaste verktygen för att öka takten på inlärning av nya moment. Det i sin tur leder till att du snabbt kommer se framsteg i din teknikutveckling, ditt beslutsfattande ute på planen, när du skall använda vilken teknik. Detta gäller både för målvakter och utespelare.

I vardagen kan det vara svårt för en innebandytränare, som i många fall jobbar med större grupper, att ge varje individ den tid som krävs för att stimulera den individuella utvecklingen. Träningarna har ofta en tendens att bli övergripande och generella vilket är något som är genomgående för de flesta lagidrotterna. I de allra flesta fall löser man numerären genom att tillsätta fler ledare i staben och som matchar antalet spelare för att möta upp behoven. Erfarenheten säger att det ändå är svårt att komma åt det individuella fokuset när grupperna blir stora.

Utvecklar beslutsfattande i matchsituation

Det är lätt att tro att ett individuellt träningspass enbart handlar om att utveckla enskilda förmågor som skott eller en ny fint. Det stämmer inte alls. Ett träningspass skall lägga grunden till att du tar nästa steg i spelet och utveckla din spelförståelse. Med en driven tränare så kommer du få hjälp med se och förstå vad olika matchsituationer kräver och vilket verktyg du skall använda i vilken situation för att hitta bästa lösningen för dig och ditt lag.

Din utveckling är vårt gemensamma ansvar

Som du förstår så spelar individuell träning en stor roll i en spelares utveckling. Det är inte för inte t ex ishockey, fotboll och basket ligger långt fram på det här området. Att träna under översikt och tillsammans med en tränare på egen hand ger stora effekter både tekniskt, taktiskt och mentalt. Vår modell förser spelaren med nödvändiga redskap att utvecklas i den allt hårdare konkurrensen bland duktiga innebandyspelare.

Hos Skills FLRBL erbjuds du personligt anpassade individuella träningsuppsättningar som kommer ge dig verktyg till att bli en framgångsrik spelare. Våra erfarna coacher kommer ge dig stöd och råd som kommer hjälpa varje spelare på vägen mot att nå sina innebandymål.

Tveka inte att kontakta oss för att få hjälp med att lyfta ditt spel ytterligare en nivå!

Läs mer om våra upplägg här